10 Nisan 2017 Pazartesi

Yağış,İklim ve Basınç Kuşakları

                             
Şekil 1. Dünya İklim Kuşakları Haritası


Şekil 2. Dünya Basınç Kuşakları


Şekil 3. Türkiye Yağış Rejimi Haritası


Şekil 4. Dünya Yıllık Yağış Rejimi Haritası




7 Nisan 2017 Cuma

Ögrenme Çıktısı


Öğrenme çıktıları, bir öğrencinin öğrenme sürecini tamamladıktan sonra neleri bilmesi, anlaması ve /veya yapabilmesi gerektiğini açıklayan ifadelerdir. Öğrenme çıktıları; öğretenin niyetinden daha çok öğrenenin başardıklarına odaklanmaktadır.

Şimdi örneklere gelecek olursak benim Coğrafya dersinden çıkardığım bazı öğrenme çıktılarını ve cevaplarını inceleyelim.


1-Coğrafyanın Babası kimdir ?
>>>Hekataios
2-Portolan ne demektir kim yapmıştır?
>>>Liman Rehberi/Piri Reis
3-Harita ne için kullanılır ?
>>>İsim vermek için./Yer göstermek için./İlişki kurmak için.
4-Kil formasyonu ağırlıklarının kaç katı su taşıyabilir?
>>>40
5-Telafi Mekanizması nedir ?
>>>Bir faktörün diğer faktörün yerine geçebilmesi.
6-Türkiye'de kaç çeşit iklim türü vardır ?
>>>Türkiye de 7 çeşit iklim olduğu söylense de bu 7 çeşit iklim değil yağış rejimidir.Turkiye'de iki çeşit iklim vardır.Akdeniz İklimi ve Karasal İklim.
7-Hubble Teleskobu nerededir?
>>>Uzayda,900 km yükseklikte.
8-Bataklıkta su bölümü çizgisini belirlemek neden zordur ?
>>>Suyun ne tarafa aktığı belli değildir.
9-Bir yerin dağ olarak adlandırılması için gerekenler nedir ?
>>>Yüksekligin 600 m yi gevmesi ve en az %40 eğime sahip olması.
10-Himalaya ne demektir ?
>>>Karın evi.
11-Dünyanın en büyük ağaçları nerededir ?Neden ?
>>>Kaliforniya'dadır.Çünkü fotosentezin en güçlü olduğu yerlerin başında gelir.
12-Maki'nin tahribatıyla ne oluşur ?
>>>Garig ve Frigana
13-Çöl ne demektir ?
>>>Issız yer
14-Coğrafya kavramını ilk kez kim kullanmıştır?
>>>Eratostenes
15-Dünyanın bilinen en eski haritasi hangisidir ?
>>>Çatalhöyük Haritası
16-İlk model küre kimler tarafından yapılmıştır?
>>>İranlılar
17-Dünya kaç levhadan oluşur?
>>>7 büyük 7 küçük levhadan oluşur.
18-En düzenli yağış rejimi hangi bolgemizdedir ?
>>>Karadeniz'de.
19-Sürempozisyon ne demektir ?
>>>Temele gömülme.
20-Haritalar çizilirken neden farklı projeksiyon yöntemleri kullanılır?
>>>Dünyanın şeklinden dolayı açı,mesafe ve alan bozulmaları olabilmektedir.Bu yüzden bölgeye uygun projeksiyon yöntemleri geliştirilmiştir.

Neden Coğrafya Öğreniyoruz ?

Coğrafya,doğada olup biten ve eskiden beri olan olayları çözmede önemli rolü olan bir bilim dalıdır.Bunun yanı sıra bir çok bilim dalına yardımcıdır.
Yaşadığımız yerin bitki örtüsünü,iklimini ve daha bir çok özelliğini Coğrafya sayesinde öğrenebiliriz .Coğrafya yeri geldiğinde kanıt olacak bilgiler içerir.
Coğrafya bilmek ve öğrenmek bize doğanın güzelliklerini görebilmeyi ve nasıl oluştuklarını anlayabilmeyi sağlar.Gecmisten günümüze bir çok coğrafya konusunda çalışmalarıyla ünlü olan bilim adamları vardır.Hekataios,Homeros,Hipokrates,Aleximendos,Eratostones bunlardan birkaçıdır.Gunumuzdeki Coğrafya'ya onemli katkılarda bulunmuslardır.Hekataios "Coğrafyanın Babası" olarak anılmaktadır.Homeros İlyada ve Odessa destaninda Coğrafya hakkinda onemli bilgiler vermiştir.Hipokrates Kaplıcalar hakkinda bilgiler vermiştir.Akeximendes ise Tekerlek Haritanın yapımcısıdır.Eratostenes ise bugune yakın şekilde Dünya'nın çevresini ölçmüş be koordinat sistemini keşfetmiştir.Gördügümüz gibi günümüze önemli katkıları olmustur.
Kısaca Coğrafya yaşamdan zevk almak için uğraşacağımız önemli bir bilim dalıdır 👍🏻

3 Nisan 2017 Pazartesi

Ölüdeniz



Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir.Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir.Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ'da "Uzak Diyar" olarak tanınır, Anadolu'nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası'da bulunur.
Türkiye'de bulunan deniz kulağı(lagün) oluşumlarından biridir.


Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir.Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz'de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir
deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Ölüdeniz'e Adını Veren Efsane
Belcekız adı da bir efsaneye dayanıyor. Eski çağlarda buralardan geçen gemiler açıkta demirler ve içme suyu almak üzere kıyıya sandalla çıkarlarmış. Bir gün yaşlı bir kaptanın genç, yakışıklı oğlu su almak için koya çıktığında güzel mi güzel Belcekız’ı görür. Görür görmez de vurulur. Kızın yüreğine de ateş düşer. Ama delikanlı suyu alıp dönmek zorundadır. Gemi uzaklaşıp gider. Belcekız hep kıyıyı, sevgilisini kollar. Delikanlı da geminin buralardan her geçişinde su almaya gelir.
Bir gün gemi buralardan geçerken fırtına patlar. Genç, babasına burada korunaklı, havuz gibi bir koy olduğunu söyler. İhtiyar kurt ise oğlunun gönül macerasını bilmektedir. Oğlunun sevgilisini görmek uğruna gemiyi parçalamayı göze aldığını sanır. Dalgalarla birlikte kavga da büyür baba oğul arasında. Gemi tam kayalıklara çarpacakken kaptan bir kürek darbesiyle oğlunu denize atar ve dümene yapışır ki durumu görür. Deniz dönerek çarşaf gibi bir koya girmektedir. Oğlan orada ölür. Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız da kendini kayalardan atıp ölür. İşte o gün bu gündür kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere Ölüdeniz denir. Günün ilerleyişine göre rengi değişip duran deniz belki de bir oğlana bir kıza yanmaktadır.








Bilgiler http://www.turkcebilgi.com sitesinden alınmıştır.

Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır ?

wind-power-5.jpg

Merhaba.Günümüzde elektrik olmazsa olmaz bir şeydir.Hal böyle iken tüm insanlığa yetecek elektriği üretmek için değişik yöntemler kullanılmaktadır.Bunlardan biri olan rüzgar türbinlerini açıklamaya çalışacağım.

Rüzgar Türbini
En basit anlamda bir rüzgar türbini 3 bölümden oluşur.

1.Pervane Kanatları:
Rüzgar estiği zaman pervanenin kanatlarına çarparak onu döndürmeye başlar. Bu sayede rüzgar enerjisi ile kinetik(hareket) enerjisi elde edilmiş olur. Pervaneler rüzgar estiğinde aynı yönde dönecek şekilde tasarlanmışlardır.

2.Şaft:

Parvenelerin dönmesiyle ona bağlı olan şaft da dönmeye başlar. Şaftın dönmesiyle de motor içinde hareket oluşur ve motorun çıkışında elektrik enerji sağlanmış olur.

3.Jeneratör(Üreteç):

Oldukça basit bir çalışma yöntemi vardır. Elektromanyetik indüksiyon ile elektrik enerjisi üretilmiş olur. Küçük oyuncak arabalardaki elektrik motoruna benzer bir sistemdir. İçinde mıknatıslar bulunur. Bu mıknatısların ortasında da ince tellerle sarılmış bir bölüm bulunur. Pervane şaftı döndürğü zaman motor içindeki bu sarım bölgesi , etrafındaki mıknatısların ortasında dönmeye başlar. Bunun sonucunda da alternatif akım (AC) oluşur.

Günümüzde kullanılan rüzgar türbinleri, tarlalarda kullanılan yel değirmenlerinden daha karmaşık bir yapıdadır. Ülkemizde yel değirmenleri pek yaygın kullanılmaz.
yatay_eksenli_turbin


Rotor Blades (Pervane kanatları) : Rüzgar enerjisini dönme hareketine çevirmeye yarar.

Shaft (Şaft) : Dönme hareketini üreteçe iletir.

Gear Box (Dişli Kutusu): Pervaneyle şaftın aralarındaki hızı arttırıp, üretece daha hızlı bir hareket iletilmesine yardımcı olur.

Generator (Üreteç) : Dönme hareketinden elektrik enerjisi üreten bölüm.

Breaks (Frenler) : Aşırı yüklenme ve bir sorun olduğunda pervaneyi durdurmaya yarar.

Tower (Kule) : Pervane ve motor bölümününü yerden güvenli bir yükseklikte çalışmasını sağlar.

Electrical Equipment (Elektrik Donanımı)
: Üretilen elektrik enerjisini ilgili merkezlere iletilmesini sağlar.
turbin_aero
Şimdi ise sizi Rüzgar Türbinleri Nasıl Çalışır adlı videoyla baş başa bırakıyorum.İyi seyirler :)








Bilgiler http://www.bilgiustam.com/ sitesinden alınmıştır.